Systeemopstellingen

Deze therapie kan je gebruiken bij het oplossen van lichamelijke klachten, maar ook als je wilt werken aan je persoonlijke ontwikkeling. Deze therapie brengt geblokkeerde energie weer in stroming en maakt het onbewuste zichtbaar.

De hele wereld om ons heen bestaat uit systemen. Een gezin is zo’n systeem, de afdeling waar je werkt, een voetbalelftal of je lichaam waarin de verschillende organen samenwerken. Algemeen kenmerk van een systeem is dat het gericht is op het bereiken van stabiliteit en evenwicht.

In je leven kunnen zich omstandigheden voordoen waardoor een systeem uit evenwicht raakt. Je zult daar (onbewust) op gaan reageren. Je wordt bijvoorbeeld bang, moe, ziek, boos of onzeker zonder dat je daar echt een oorzaak voor kunt aanwijzen. Of je krijgt, als voorbeeld, te maken te veel snoepen, kinderen die problemen geven of met een hoop agressie om je heen.

Waar zaken eerst als vanzelf liepen stokt het nu.

Allemaal symptomen die aangeven dat het systeem uit evenwicht is en vraagt om een herstel. Dat kan je bereiken door het doen van een opstelling. Je kuntĀ een bepaald probleem, een ziekte, je werk, of een bepaald thema zoals angst, depressie of stress centraal stellen.

Tijdens een opstelling wordt het onbewuste en je schaduwkant zichtbaar. Daardoor kan je verstorende zaken binnen het systeem een plaats geven. Je kunt het gaan aankijken, verwerken en loslaten.

Echtheid en oplossing dragen we in ons. Wil jij die gaan ontdekken?